Babykamer

Ik mag dan al eens zot doen en grapjes maken : fokken is een ernstige zaak. Het standpunt van Sabine over fokken door mij opgeschreven ...
 
Er bestaat, jammer genoeg, een categorie 'fokkers' : de broodfokkers en de totaal onwetende fokkers. Sabine laat zich niet uit over deze soort mensen. Ze is slimmer dan dat. Deze 'fokkers' zijn haar commentaar niet waard ...
 
Niet iedereen fokt Flatcoated Retrievers met dezelfde doelstellingen. Er zijn fokkers die vooral op schoonheid fokken. Daarnaast zijn er fokkers die voor de werkcapaciteiten gaan die eigen zijn aan de Flatcoated Retriever. En er zijn zelfs fokkers die fokken op schoonheid én op werk. Dan bestaat er nog een soort mensen. Zij gaan voor schoonheid en voor werk en houden daarbovenop sterk rekening met de factor gezondheid.
 
Aan jullie lezers nu, om te oordelen, welke fokkers het met het Flatcoated Retrieverras het beste voorhebben. Het doel van alle fokkers zou een gezonde mooie werkende flat moeten zijn. Dual Purpose-honden zoals ze vaak genoemd worden.
 
Waar Sabine absoluut van overtuigd is : een flatje die voor zijn baas wil werken en die die kenmerkende 'Will to Please' toont, heeft zijn karakter al mee van bij de geboorte. Dat zit in zijn genen en in de genen van zijn ouders. In dat van zijn grootouders en in de genen van zijn hele familie. Het karakter van onze 'Of Perfect Promise' honden is een eerste prioriteit voor Sabine bij het plannen van een nest. Daarnaast hecht ze ook groot belang aan de gezondheid, de werkaanleg en de schoonheid van alle flatjes hier 'to be born'.
 
Gezondheid is o zo belangrijk. Je mag de mooiste of de beste hond bezitten, als hij zijn gezondheid niet mee heeft, wordt je leven en dat van je hond, kommer en kwel. Tenslotte zijn de meeste honden familiehonden en maken terecht deel uit van het gezin. Iedereen wenst dan toch zijn hond een zo lang mogelijk en gezond leven toe, niet ? Sabines visie hierover is heel duidelijk. Zij is verantwoordelijk voor de goede basis. Je kan onmogelijk een stevig huis bouwen op een slechte fundering. Daarom ondergaan alle honden, die bij ons ooit pupjes krijgen, de hele rits medische onderzoeken. Om zo de grootst mogelijke risicofactoren van erfelijke kwalen uit te sluiten. Wij fokken alleen met gezonde honden ! De ogen van de toekomstige mama's worden getest op cataract, op gonioscopie en op PRA. Hun patella's worden gecheckt. Dan volgt ook het röntgenonderzoek van hun heupen, hun schouders en hun ellebogen. Slechts als al deze resultaten zijn zoals het hoort, wordt de volgende stap gezet. De voorouders van de te gebruiken dekreuen en de dekreuen zelf moeten ook gezond zijn hoor ! Eerst bewijzen op tafel leggen vooraleer ... Kanker is jammergenoeg een ziekte die nogal voorkomt bij flatjes. Dit kan je niet door testen tegenhouden. Wel kun je een grondige studie maken over 'In welke lijnen komt er veel kanker voor ?'. Vandaar ook het belang om extreem oplettend te zijn over welke wel te gebruiken lijnen en welke niet. Sabine heeft school gevolgd bij een fantastische lerares nl Louisianne Noteborn-Schmit. Zij is er eentje van de harde leerschool maar zo moet het als je voor de beste resultaten wil gaan ! Luc en Sabine zijn dan ook superblij dat zij de fokster is van hun eerste Flatcoated Retriever, de stammoeder van 'Of Perfect Promise', mijn zus Bailey dus.
 
Flatcoated Retrievers 'Of Perfect Promise' staat voor flatjes met stambomen om U tegen te zeggen. Daar gaat een heel nauwkeurige minutieuse studie aan vooraf. Ik gebruik speciaal, voor diegenen die Luc niet persoonlijk kennen, 2 synoniemen om dat extra te benadrukken. Hij is de man achter de schermen. Achter iedere sterke vrouw staat een sterke man. Sabine gaat voor pure Engelse lijnen.
 
Dual Purpose-honden : honden die mooi zijn maar die ook fantastisch kunnen presteren op werkgebied. Een goede jachthond moet rustig op post kunnen blijven, is gedreven om te werken voor zijn baas en is gericht op samenwerking. De werkende Flatcoated Retriever straalt rust uit, heeft een aangeboren trainbaarheid en is een levend bewijs van onuitputtelijke toewijding. Deze eigenschappen maken van een flatje een heerlijke huishond. Ook voor de eigenaar die met zijn hond wil werken, is een flat een plezier. Sabine wil vooral die typische karaktereigenschappen die in een werkende flat aanwezig zijn, behouden. Daarom dat zij werklijnen zo belangrijk vindt.
 
Natuurlijk is een leuk uitziend hondje prettig. Innerlijke beauty is voor Sabine het belangrijkste maar als je dit nog eens in een mooie vorm kan gieten, waarom niet ? De Flatcoated Retriever straalt kracht uit zonder grof te zijn. Is een mooie elegante hond. Daar wil 'Of Perfect Promise' ook aan beantwoorden door zelf deel te nemen aan shows en mooie resultaten te halen bij verschillende keurmeesters. Jullie zien het, Sabines streefdoel is om pupjes te fokken die voor ieder toekomstig baasje een 'perfecte belofte' betekent. En, ze is een vrouw van haar woord !